Marcel in Curacao

Curacao

Makamba

27 juni 2008 by Marcel Roes

De Eilandsraad, de Tweede Kamer van Curacao, behandelt deze dagen de Algemene Maatregel van Rijksbestuur Financieel Toezicht. Deze maatregel houdt in dat Nederland 2,2 miljard euro bijdraagt aan de schuldsanering van de Nederlandse Antillen. In ruil daarvoor accepteren de nieuwe entiteiten (het toekomstige land Curacao, het toekomstige land Sint-Maarten en de drie overige eilanden als soort overzeese gemeente van Nederland) onder meer dat "een onafhankelijke instantie zowel de begroting als de meerjarenplannen op financierbaarheid beoordeelt". (Slotverklaring POK)
Het Bestuurscollege, de regering van Curacao, kan zich wel vinden in de voorwaarden. De oppositie schreeuwt moord en brand en meent dat Curacao door Nederland op de knieen wordt gedwongen, en zijn autonomie te grabbel gooit voor een aalmoes.
Donderdag werd tijdens de vergadering van de Eilandsraad op straat geprotesteerd.

Foto in Amigoe. De tekst is niet erg pakkend, maar de boodschap is helder.

Makamba is een onvriendelijk woord voor Nederlander, wellicht vergelijkbaar met spleetoog voor Chinezen of mof voor Duitsers.

Makamba betekent echter letterlijk 'vriend'. In het boek 'Typisch Nederlands. Vademecum van de Nederlandse identiteit' staat een etymologische verklaring:
' De benaming gaat terug op een pact dat de Nederlanders ooit sloten met de koningin van Angola, tegen de Portugezen. Later zetten deze vrienden de Angolezen op boten en verkochten hen als slaven in de Nieuwe Wereld, maar de benaming is gebleven.'

Filed under having  

3 reacties:

Anoniem zei

Hallo Mars,

enig idee hoe de oppostitie de onafhankelijk met Nederland wel had willen regelen? Het spandoek suggereert dat Nederland zsm Curacao (en de overige eilanden) alleen laat en per direkt alle (overheids)instanties terugtrekt en de onafhankelijkheid voor de eilanden uitroept?
Wanneer is de geplande dag? Wordt naar die onafhankelijkheidsdag toegeleeft en gevierd?

Wim

Marcel Roes zei

Bon dia Wim,
De oppositiepartijen verenigd in de Alianso Patriotiko streven naar een status aparte, minstens gelijk aan die van Aruba.
Het geld vanuit Nederland is vast wel welkom, maar dat Nederland eisen stelt schiet in het verkeerde keelgat.
Twee jaar geleden zaten enkele oppositiepartijen nog in de coalitie, en toen waren deze partijen nog tegen een referendum waarin de bevolking zich kon uitspreken over de staatkundige ontwikkelingen.
En nu beweren deze partijen ineens 'de wil van het volk' te uiten.
Helmin Wiels wordt aangewezen als een van de grootste ophitsers.
Zie:
http://www.depers.nl/binnenland/218145/Oppositiepartijen-in-Cura%C3%A7ao-wassen-hun-handen-in-onschuld.html

15 december 2008 zou de heuglijke dag moeten zijn, dat Curacao verandert in Pais Korsou. Een apart land, net als Aruba.
Die datum is echter (inmiddels twee keer) uitgesteld. De nieuwe streefdatum is 1 januari 2011, met nadruk op 'streef'.

Marcel Roes zei

Aan deze link heb je meer:

http://tinyurl.com/6cnv4m