Marcel in Curacao

Curacao

Auw

2 juni 2008 by Marcel Roes

Het is ruim 30 graden Celsius. De zon verschroeit de aarde en alles wat zich daarop durft te begeven. Elke stap die je zet, kost je een liter zweet. Het is vrijdag en het luie weekend nadert. Ideale omstandigheden voor fitness!
Fitnesscentrum "Bodies in motion" bevindt zich in de wijk Rio Canario, naast het partijgebouw van Frente Obrero Liberashon 30 di Mei (FOL, Arbeiders Bevrijdingsfront). 30 mei verwijst naar het jaar 1969, toen in Willemstad arbeiders protesteerden tegen hun erbarmelijke situatie. De belangrijkste vakbondsleider was Wilson Godett. Hij was president van de Algemene Haven Unie. In de volksmond wordt hij liefkozend Papa Godett genoemd, en hij was ook daadwerkelijk vader, van onder meer de huidige gedeputeerde van infrastructuur Anthony Godett. Papa Godett richtte samen met onder andere Stanley Brown FOL op. De 69-jarige Brown staat al jaren aan de zijlijn maar bemoeit zich met van alles via columns, zijn website en optredens in het openbaar. In het Antilliaanse Dagblad van 23 maart (Pasen) publiceerde hij bijvoorbeeld het stichtelijke artikel "God bestaat niet".
Anthony is momenteel de leider van FOL. Op 30 mei 1969 kwamen twee arbeiders om het leven. De dag wordt nog steeds herdacht. Vandaar de oorverdovende dreunen die uit het oranje gebouw van FOL klonken.

Bodies in motion.

De toestellen in het fitnesscentrum zijn een tikje ouderwets. Ter compensatie zijn het er wel een hoop. En ook oude apparatuur blijkt spieren te kunnen martelen.





Elke vrijdag- en zaterdagavond organiseert Mambo Beach een vismarkt. De meest smakelijke vissen uit de Caribische Zee presenteren zich in een bad met ijsblokjes.

Class of 31-5-2008, bovenste rij: dradu, mula. Onderste rij: inktvis, garnalen. In het midden oa red snapper.


Lion's Dive, niet ver van Mambo Beach, was zondag de locatie van Ter land, ter zee en in de lucht. In verband met het EK voetbal en de Olympische Spelen is het niet zeker of en wanneer de opnames worden uitgezonden. Tegen de 60 constructies gleden van de ingezeepte helling. De winnende tijd is onder de vier seconden. Dat is toch in strijd met 's lands mentaliteit van "poko poko" (kalm aan).
De buurman en ik reden naar Lions Dive met een nieuwe bewoner op de manege. De terugreis was avontuurlijker. We waren op zoek naar een busje en werden gespot door een illegale chauffeur. Deze Indiase man is niet aangesloten bij de vakbond van chauffeurs, STU (Sindikato Transporte Uni). De afgelopen weken hebben leden van STU banden lek gestoken van de busjes van collega`s die weigeren deel te nemen aan de staking. Het laat zich raden wat STU van plan is met auto`s van illegale chauffeurs. Alhoewel, in de fik steken is te kostbaar na de recente prijsverhogingen.
De man vroeg 15 gulden voor een ritje naar Brievengat, terwijl een legale chauffeur genoegen neemt met 1,80. Aan de andere kant: een taxi zou nog duurder uitpakken. Onderweg vertelde hij dat hij het geld hard nodig had om zijn gezin te onderhouden, en dat hij Curacao in het begin een vervloekt eiland vond vanwege de dorheid en beperkte omvang. India is immers gigantisch en kent een regenseizoen. Hij slingerde over secundaire wegen om controles op de ringweg te omzeilen.
In Brievengat wilden we bij de kebabzaak een portie doner kebab kopen, maar de zaak zat, niet voor het eerst, zonder rundvlees. Waar gaat dat heen met Korsou? Straks zitten de sneks zonder snacks, de Ostrich Farm zonder struisvogels, Lion's Dive zonder water.


Filed under having  

3 reacties:

Anoniem zei

Hallo Marcel,

Alleerst nog bedankt voor je e-kaartje.

Enig idee of deze "Ter land, ter zee en in de lucht" -versie van de TROS is, die om duistere redenen in Curacao werd gehouden?

Ik hoop maar dat er geen vliegtuig met dit afval vanuit Nederland is vertrokken om daar in het water te gooien?

Voor jou zit de helft van je verblijf daar erop. Die oneindige hoeveelheid tijd die je voor de boeg had is nu voor de helft om, dus tijd voor evaluatie en planning voor het resterende deel?

Wim

Marcel Roes zei

Hallo Wim,

Nergens waren logo's van TROS te zien en ook op de website van TROS werden de opnames niet vermeld.
Ik denk dat de lokale organisator de rechten voor het gebruik van het concept heeft gekocht, maar verder staat het kennelijk los van de omroep. Dus sowieso geen uitzending op tv.

De toegang was gratis..consumpties uiteraard niet. Lucratief was het dus wel. Ook hier moesten bonnen worden gekocht. En dan gelijk minstens 15 bonnen in een boekje, voor 17 gulden (6,50 euro).

De deelnemers waren ook locals. Veel scholieren, en personeel van horecagelegenheden.

Ik heb een lijstje met "nog te doen", maar daar kan ik geen data aan koppelen. Plannen - dat is nutteloos in Curacao :)

Een evaluatie is niet zo lastig. Door de hulp van mijn nieuwe kennissen is het eerste kwartaal in alle opzichten geslaagd.

Anoniem zei

Hoi leuk en al.
Maar ik vindt dat er duidelijker en overal bekend gemaakt kan worden wanneer ter land ter zee en in de lucht gehouden gaat worden, want er zijn mensen op curacao die niet holanders zijn die dit ook leuk vinden.

bedankt,

jet