Marcel in Curacao

Curacao

Aruba

27 augustus 2008 by Marcel Roes

Wie b en c zegt moet ook a zeggen. Na het bezoek aan Curacao en Bonaire voltooi ik de trilogie met een trip naar Aruba.
Luchthaven Hato verlangt voor reizen binnen de Nederlandse Antillen zo'n 5 euro luchthavenbelasting. Voor vluchten naar andere bestemmingen moet circa 17 euro worden betaald. Dit hogere tarief geldt dus ook voor een vlucht naar de voormalige Antilliaanse broeder Aruba. Merkwaardig, want maakt Hato drie keer meer kosten voor mijn trip naar Aruba dan voor die naar Bonaire, of moet de luchthaven over vluchten naar Aruba drie keer meer omzetbelasting afstaan dan over vluchten naar Bonaire?

In de database van maatschappij DAE waren mijn voor- en achternaam verwisseld. Daardoor lukte het niet om in te checken, want de beambte zocht naar 'Roes' en zag geen vermelding. Ik werd naar een loket van DAE in de oude terminal gestuurd en daar kwam het euvel aan het licht. Daarna lukte het wel om in te checken, maar het vergde tevens twee pogingen om de lift te bestijgen richting de gates. De beveiliger accepteerde het niet dat er pijltjes op mijn ticket waren getekend, teneinde te verduidelijken dat mijn voornaam was veranderd in mijn achternaam en andersom. Met een nieuw ticket lukte het wel om de machtswellusteling te passeren. Inmiddels was het bijna 18 uur, terwijl het vliegtuig zou opstijgen om 18:15. De mensen van DAE verloren hun geduld en lieten mijn naam diverse keren oproepen, met het verzoek om me te melden bij gate zeven. Bij elke oproep keek ik gegeneerd om me heen, en ik wist zeker dat de andere reizigers dachten: "Wat een sukkel die Marcel Roes".
Toch lukte het om tijdig de riem om te gespen, en een klein half uur later stapte ik uit op luchthaven Beatrix. De gastvrouw van Aruba Harmony, een klein complex in de wijk Ponton met zes appartementen rond een zwembad, zou me ophalen om 19 uur. We liepen elkaar mis, en ik kon haar pas bellen nadat ik Arubaans geld had verworven en een blikje cola had gekocht zodat ik over kwartjes beschikte voor de openbare telefoon. Hartelijk dank Orange/T-Mobile dat het ondanks beloftes op de website, onmogelijk is om beltegoed te verhogen vanuit de Cariben.

De Afl (Arubaanse florin) en Naf (Antilliaanse gulden) zijn gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. 1 dollar is 1,79 Afl en 1,78 Naf en deze waarden veranderen pas als de Centrale Bank dat beslist.

Wilhelmina in het Wilhelminapark, Oranjestad.

Het parlement van Aruba, tussen de peperdure hotels en casino's in het centrum van Oranjestad.


Dowtown Oranjestad is een paradijs voor shoppers, met name voor liefhebbers van merkkleding en juwelen.
Toren Willem III bij het Fort Zoutman, waar een museum is gevestigd over de geschiedenis van Aruba.

Uitleg over de 'milde' vorm van slavernij die werd toegepast in Aruba.


Kleurrijke conferentiezaal van hotelketen Renaissance.

Pluchen leguaan.
Servicio di Telecomunicacion di Aruba (SETAR) biedt onder meer prepaid wireless internet aan. 10 dollar voor 24 continu uren.

Nieuw record op komst.
Marcel wax.

Op de manege heb ik vijf meter voor mijn deur een zandbak. In Aruba heb ik vijf meter voor mijn deur een zwembad.

Filed under having  

2 reacties:

Mam zei

Leuk tripje zo.

Die Nederlandse namen zijn ook zo moeilijk voor buitenlanders.

Maar eind goed al goed. Toch?

Was het de moeite waard?

Als je het alfabet afwilt werken heb je nog heel wat te reizen.

Tussen Afghanistan en Zwitserland
zijn er nog genoeg.

Marcel Roes zei

De naam 'Marcel' gaat ze wel makkelijk af, maar dan op zn Spaans uitgesproken: "mar-tsjel".
De afkorting op internet van Aruba is trouwens .aw
AR was natuurlijk al ingepikt door Argentinie.
Ik ben benieuwd of de terugreis morgen wel vlekkeloos lukt.