Marcel in Curacao

Curacao

Trammelant

2 juli 2008 by Marcel Roes

Rassenrellen, opstand, burgerlijke ongehoorzaamheid, revolutie, afrekening, burgeroorlog, of slechts een dwaas incident? Elke belanghebbende zal de gebeurtenissen van afgelopen donderdag 26 juni 2008 aanduiden met een andere term. Ik kies voor dwaas incident.

Een groep van 40 tot 50 'yu di Korsou' staakte donderdagavond het vreedzaam protest, en trok naar cafe Nachtwacht in Pietermaai. De klandizie van dat cafe bestaat vooral uit blanke Nederlanders, zoals ook het geval is bij De Tropen, Cinco, Mambo Beach en Pleincafe Wilhelmina. Vervolgens werden de klanten belaagd en bekogeld met stenen. Een lichtgetinte Curacaoenaar werd getroffen door een baksteen. Tevens werden auto`s beschadigd.

De daders zijn vermoedelijk onopgeleide, armoedige Antillianen, vatbaar voor de opruiende taal van politici als Helmin Wiels (Pueblo Soberano).

Verslag in Amigoe.

Hoofdredactioneel commentaar.

Ik heb tijdens de vorige vier maanden op Curacao geen hinder gehad van xenofobie. Nadesja, die paardrijles geeft op de manege, kreeg vorig weekend wel te maken met een schuimbekkende Antilliaan. Ze bekeek het luxe appartement dat haar was toegewezen, en dat zich op vijf minuten rijden van de manege bevindt. Haar metgezel Somicha, zij geeft duikles bij het Hilton hotel, probeerde een praatje te maken met de buurman. De man beweerde eerst dat hij geen Nederlands sprak. Somicha probeerde het vervolgens in het Spaans en vroeg of de honden altijd zo luidruchtig en onophoudelijk blaffen. Dat zinde de buurman niet. Hij ging plots schreeuwen en raaskallen over "jullie makamba's". Nadesja besloot wijselijk dat ze nooit meer voet wil zetten in die buurt. Ze blijft op de manege wonen.


Carine heeft problemen met haar computer. Ik stelde voor Windows xp opnieuw te installeren, maar tijdens dat proces bleek de hard disk te lijden onder 'unrecoverable errors'. Zaterdag bezochten we de winkel Tapirama om een nieuwe hard disk te kopen. De verkoper had kennelijk een pestbui. Dat kan iedereen overkomen, maar bij verkopers op Curacao gebeurt het toevallig net dagelijks onder werktijd. Hij mompelde apathisch en verklaarde dat er geen schijven meer in voorraad waren van 80 gb. Dat moesten we maar geloven. De schijf die hij ons aansmeerde heeft een capaciteit voor 160 gb en vereist een "sata" aansluiting. Daar is de pc van Carine niet op berekend. Maandag bleek het gelukkig wel mogelijk te zijn om de disk om te ruilen voor een ouderwetse "ata" schijf.

Zondag was Ingrid jarig. Ze had een tv op de porch gezet en samen met de buurman van boven (Hans Vaders) keken we naar de finale van het ek voetbal. Hans kijkt ook graag tennis en wist me te vertellen dat enkele cafe's hun tv momenteel afstemmen op Wimbledon. Later schoven Peter Spliet (de uitbater van de appartementen Mooi Hofi) en Ingrids broer Ronald ook aan. Ronald was behoorlijk zwijgzaam. Peter bleef hem vragen stellen maar slaagde er niet in om per antwoord meer dan drie woorden los te krijgen. Ronald woont in Bonam, naast Jongbloed, en gaf me een lift naar Brievengat. Onderweg zweeg ik gezellig met hem mee.

2 juli is Dia di Himno i Bandera: Dag van het volkslied en de vlag.
Sinds vorige weekend hangt aan mijn waslijn de vlag van Curacao.

Filed under having  

0 reacties: