Marcel in Curacao

Curacao

Isla drama

26 april 2008 by Marcel Roes

Als in Nederland het regenwater over de ruiten stroomt, bomen krom staan van de wind en tien warme kruiken nog niet genoeg bescherming bieden tegen de kou, dan is het verleidelijk om in bed te blijven liggen vanwege de knusse warmte. In Curacao is het juist verleidelijk om in bed te blijven vanwege de koelte. Althans, zolang de airconditioning zijn werk doet.
Tijdens mijn eerste nacht op de Antillen was ik ietwat te enthousiast met het afstellen van de airco. 16 graden Celsius leek mij een aangename temperatuur. Tijdens Nederlandse nachten is het tenslotte dikwijls kouder in huis. Ik vergat dat ik slaap onder een dunne overtrek die niet is opgevuld met een dekbed, en dan kan 16 graden aanvoelen als een gure poolwind. Kippenvel in de tropen.
Vlak na het ontwaken bekijk ik pagina 101 van NOS Teletekst. Vanmorgen werd de lijst aangevoerd door een bericht met de titel: "Kamer verwijt Curaçao laks bestuur".
Het volledige bericht:
-
Een ruime Kamermeerderheid vindt dat
Curaçao de milieuvervuiling door de
Isla-olieraffinaderij onvoldoende
aanpakt. De Kamer vindt dat er sprake is
van onbehoorlijk bestuur.

GroenLinks zegt dat er jaarlijks zo'n
18 mensen door de vervuiling sterven. En
honderden mensen worden ziek. Alleen al
deze maand gebeurde het twee keer dat
een giftige rookwolk ontsnapte uit de
sterk verouderde raffinaderij.

De Kamer zegt dat het eilandbestuur
geen gebruik van de hinderwetvergunning
maakt en wil daarom uitleg van het
kabinet. De raffinaderij is van groot
economisch belang voor Curaçao.
-

Een groep parlementariers wil dat staatssecretaris Bijleveld uitlegt waarom ze niet ingrijpt en Curacao zelf het probleem laat oplossen, terwijl het klip en klaar is dat het de eilandsraad niet lukt om het op te lossen. Het is onduidelijk wat de omvang is van het economische belang van Isla, welke maatregelen de Venezuelaanse oliemaatschappij nam of gaat nemen om de overlast te beperken, en omwonenden geven wel aan dat hun gezondheid lijdt onder de uitstoot van de gassen, maar ze maken geen vuist richting de politiek. Ronald van Raak (SP) is een van de kritische parlementariers. Tijdens mijn studie was hij mijn docent voor de module "cultuurpessimisme". Afgelopen januari trok Van Raak tijdens een debat over de inzet van politie bij voetbalwedstrijden een oranje hesje aan. Zal hij dit keer de Tweede Kamer betreden met een rokende fakkel?


Boven Ingrid woont de Nederlandse journalist, auteur, ex-leraar en neerlandicus Hans Vaders. Vandaag heb ik twee boeken van hem gekocht, uiteraard voorzien van handtekening. Daarover meer zodra ik de boeken heb gelezen.

Filed under having  

2 reacties:

Anoniem zei

Hallo Mars,

Heb jij iets gemerkt van die rookwolken? Is de be3volking op een of andere wijze gewaarschuwd?
Gisteren was er een brand in Roermond en heeft men de bevolking binnen een bepaald gebied met sirenes gewaarschuwd!
Ik krijg de indruk dat het gebruik van sirenes of het geven van waarschuwingen ivm volkgezondheid daar niet vaak gebeurd?
Zijn er wel berichten in de krant daarover?

Wim

P.S. is er geen teletekst bij de lokale zenders in curacao?

Marcel Roes zei

Hoi Wim,
Hier in Jongbloed zijn de wolken niet te zien of ruiken.
Isla stoot dag in dag uit verontreinigende gassen uit.
In april is de fabriek twee keer uitgevallen (stroomonderbreking), en het opstartproces veroorzaakte extra uitstoot.
De omwonenden krijgen niets vooraf te weten, en ook achteraf is er onduidelijkheid.
Maar waarschuwen is zinloos en overbodig, iedereen weet dat Isla schadelijke gassen uitblaast over woonwijken.

In Amigoe komen wel mensen aan het woord van bv milieuvereniging Smoc, dat een enquete heeft gehouden onder omwonenden. Ook de ingezonden brieven gaan momenteel in 50% van de gevallen over Isla. (De andere helft gaat over de status aparte.)
Isla wordt gebruikt door pdvsa uit Venezuela, dat bedrijf acht zich kennelijk niet verantwoordelijk voor de volksgezondheid van Antillianen.

Ik heb amper tv gekeken maar weet vrij zeker dat Telekorsou geen teletext heeft.