Marcel in Curacao

Curacao

Fruit

19 maart 2008 by Marcel Roes

De trouwe lezer J.T. (naam bekend bij de redactie) veronderstelt dat het klimaat van Curacao zich uitstekend leent voor teelt van groente en fruit. Antillianen menen echter dat het tropische klimaat juist funest is voor de teelt. In een woestijn groeien immers ook geen sappige sinaasappels en machtige meloenen. Vanmiddag las ik in een artikel in het vakblad Boerderij: "stuifmeel wordt bij temperaturen boven de 30 graden steriel". Ronald Rouse, verbonden aan Full Circle Environmenal Natural Resource Management, schetste in het Antilliaans Dagblad van afgelopen zaterdag de heersende opinie: "De stelling is dat landbouw op Curacao niet rendabel zou zijn". Ook heeft Curacao nog nooit een Ministerie van Landbouw gehad. Rouse pleit voor implementatie van "high tech technologie" en wil via genetische modificatie droogtebestendige gewassen ontwikkelen. Tevens stelt hij dat werken op het land niet zwaarder hoeft te zijn dan werk in de bouw.

Daarnaast is het noodzakelijk dat Curacao zijn afhankelijkheid van import uit Venezuela vermindert, en dat de economie op meer peilers gaat draaien. Elders in de krant staat dat 30% van het aanbod van groente en fruit op Curacao afkomstig is uit Venezuela. In 2007 waren er diverse periodes waarin het eiland te maken had met "bijna geen aanbod van melk op de lokale markt". (Supermarkten beschikken inderdaad over talloze merken en soorten lang houdbare melk, maar Bon Bini heeft zelden meer dan tien pakken vers melk in de koelcel.) De lokale eierproductie is eveneens "niet voldoende om aan de vraag te voldoen".

De Nederlandse Antillen beschikken wel over de Dienst Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Kenneth Heitweiler van LVV vat het probleem samen als een gebrek aan "agrarische technische kennis op Curacao". Volgens hem heeft LVV de overheid verzocht terrein beschikbaar te stellen "ten behoeve van opleidingen en kennisoverdracht" , maar "dat werd geweigerd".

Andere nieuwtjes uit de plaatselijke kranten:
Albert Heijn prijst zijn winkel aan met de mededeling: "Voor milieuvriendelijk boodschappen doen, geen wegwerptasjes meer". Hulde! Weg met de ellendige witte tasjes.

Maria Buncamper-Molanus, gedeputeerde van Economische Zaken van St. Maarten, meent dat "fraude en corruptie door de aderen van de regering en het bedrijfsleven van Nederland stromen". Dat is haar reactie op het rapport van het Nederlandse Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC) over justitie en rechtshandhaving op St. Maarten.

De oppositiepartijen in Curacao kunnen zich niet vinden in de afspraken die Nederland en Curacao hebben gemaakt over de aanstaande status aparte. Nelson Pierre (NPA, Niun Paso Atras oftewel "geen enkele stap achteruit") meent dat "onze democratie, economie, muziek en cultuur worden ontvoerd door Nederland". Nelson Tavarro (FK, Forsa Kòrsou) wil "niet toestaan dat wij teruggeworpen worden in de schoot van Nederland. Wij moeten staan voor wat van ons is." Helmin Wiels (PS, Pueblo Soberano oftewel "soeverein volk") tracht via economische cijfers aan te tonen "dat Nederland er alles aan heeft gedaan om bloeiende sectoren om zeep te helpen in een poging om het eiland afhankelijk te maken en op de knieen te krijgen."
De oppositiepartijen hebben tien van de 21 zetels in handen. De krant Amigoe reageert op deze aantijgingen via een hoofdredactioneel commentaar, waarin staat: "bevolkingsgroepen mogen niet tegen elkaar worden opgezet".

Misschien maar goed dat ik voor 15 december weer ben vertrokken.

Filed under having  

5 reacties:

Anoniem zei

Hier is de trouwe lezer weer.

Ze is blond, maar is ze daarom ook dom.

Tropisch eiland=tropisch fruit?

Als op Venezuela zoveel kan groeien moet er op Curaçao toch ook wel wat kunnen groeien. Dat was mijn idee. Je moet het wel planten. Zijn ze dat vergeten te doen?

Wel interessant stuk vandaag.

Zeker de ontwikkelingen naar de status aparte toe. Nu krijgen we twee kanten aan het woord.

Blog zo door.

Liefs,

de trouwe lezer J.T

Marcel Roes zei

Afgaande op dat artikel is het beleid de boosdoener. Plus te klein oppervlak, te weinig regenval. De eigen kweek heeft vooral betrekking op komkommers, tomaten (langwerpig ipv rond) en paprika.

En nu weet je ook wat er mogelijk is met de groente okra :)

Probeer eens deze site >
http://www.desireegourmet.com/

Anoniem zei

Het is helaas waar dat het moeilijk is hier (Curacao) fruit te planten, niet alleen vanwege de droogte en de hitte, maar tevens vanwege dieren als leguanen, hagedissen, konijnen muizen en ratten. Bovendien is onze grond erg hard (veel rotsmateriaal)

Anoniem zei

Zeker een interresant stuk, en wat betreft het kweken van groentes dat gaat helemaal niet slecht beetje pionieren maar dan heb je wat,kropsla, tomaat rond vlees en cocktail, komkommer, paprika, meloen.
Alles is mogelijk maar ze moeten wel willen.
Ze willen niet op plantages werken dat doet ze denken aan de slavernij
en ja de groente importeren is goedkoper als zelf kweken want de belasting heeft niet op de import van ... maar wel om groentes van curacao beetje vreemd.
Maar ja al met al hopen dat het kwartje valt er is zeker wat te beginnen hier..

Anoniem zei

Ik lees hier , maar vind nig steeds het Probleem niet voldoende uitgelegt `? Waarom kunj je geen Groente , zoals Komkommers en Tomaten aanplanten op Curaçao ?
De grond te Hard / te weinig Water / teveel Zon / ? welk probleem is er?
Geef mij een Antwoord op mijn Mail Adres -jasperjohann@web.de
dan gaan we kijken of we een Oplossing kunnen vinden .
Zwijgen en niet reageren , kan nooit de Oplossing zijn , Er zijn altijd Ideeen welke een Probleem kleiner kunnen maken als dat men nu denkt .
Kijken wie of wat er Reageerd . Ben tot hulp en / of Oplosingen bereid . En als ik die Resolutie niet heb , ga ik echt zoeken wat we kunnen doen.
Met vriendelijke Groeten en veel Goeie moed wensent

Michael Jasper