Marcel in Curacao

Curacao

The Movies

29 maart 2008 by Marcel Roes

The Movies, dat is de verhelderende naam van de enige biscoop in Curacao. Theater Luna Blou vertoont ook zo nu en dan films, en richt zich op de liefhebbers van artistieke cinema. Decennia geleden was CineLandia de enige bioscoop. Het art deco gebouw van CineLandia heeft een brand, enkele renovaties en plannen voor de sloop overleefd, maar moet zwichten voor de tand des tijds:


Het pand van The Movies is in de jaren 90 gebouwd en biedt ruimte aan zes zalen. Een kaartje voor een voorstelling in de avond kost 13,50 Naf (circa 4,50 euro). Voor 6,50 Naf wordt een royale kartonnen bak tot de rand gevuld met popcorn. Met die voorraad ben je wel een uurtje zoet, of zout als je dat prefereert. De popcorn is warm en bereid met roomboter, zodat het spul soepel door de keel glijdt.
Downloaden is in Curacao nog geen gevaar voor de filmindustrie. Te weinig huishoudens beschikken over een computer en aansluiting op internet, en bovendien is de snelheid van de abonnementen bij lange na niet toereikend. Carine logt bijvoorbeeld in via een telefoonmodem, waarschijnlijk met een capaciteit van 28k8. Zo ging ik online met mijn eerste abonnement, eind 1995.
Het repertoire van The Movies bevat de onvermijdelijke krakers uit Hollywood, aangevuld met Spaanstalige en Nederlandse films. Afgelopen winter werd bijvoorbeeld "Alles is liefde" vertoond. Amerikaanse films worden in regel niet ondertiteld. Wij bezochten de Spaanse film The Orphanage, met Engelse ondertitels. Moeder raakt pleegkind kwijt in weeshuis, voelt tijdens haar speurtocht dat het er spookt, en ontdekt dat door haar schuld het kind is opgesloten in de kelder en is gestorven. The Orphanage was de Spaanse kandidaat voor de Oscar in de categorie best foreign language film. Het vooral Antilliaanse publiek veerde op bij een scene waarin een aangereden, schijnbaar dode vrouw met een verpulverd gelaat toch de kracht vond om haar hand uit te strekken. De magie van het witte doek is nog steeds intact.

Zodra de credits over het scherm rolden maakte het publiek zich snel uit de voeten. Via een trap werden we naar een metalen deur geleid, en prompt stonden we buiten. Zo blijven de gangpaden van The Movies rustig, en een ander voordeel is dat bezoekers niet stiekem een andere zaal kunnen betreden zonder te betalen. The Movies hoeft daardoor geen extra controleurs te posteren voor de zaaldeuren. Zo geeft deze bioscoop Nederland een lesje in efficientie.

Filed under having  

3 reacties:

Aline zei

Hi Mars,

Was de film de moeite waard? Vanochtend wilden wij naar The Bucket List om 11.30 uur maar door zomertijd en uitslapen toch maar gecancelled... helaas. Zat iedereen op tijd in zijn stoel of was het een warrig komen en gaan? Het is lekker weer daar he, graadje of 28 en licht bewolkt zag ik op www. Onze buren zijn nu voor twee weekjes op Jan Thiel. Kreeg net SMS dat ze naar QM2 cruiseschip zijn wezen kijken in Willemstad. Zo'n klein eiland en dan zoveel te doen! Groetjes, Aline

Marcel Roes zei

Bucket, of Bouquet ? :)
De film liet je puzzelen zoals bij The 6th Sense, zodat je twijfelt of er nou wel of niet spoken aan het spoken zijn. Ik vond het niet zo boeiend. De zaal was maar voor eenderde bezet, er waren wel een paar laatkomers.

Wanneer is het op Curacao nou geen lekker weer :)

Mam zei

Hoi Mars,

De film was niet zo boeiend voor jou, de reacties van het overige publiek waren dat meer, als ik je verslag lees.
Ach de popcorn was toch goed?
In ieder geaval weer een ervaring rijker.
Volgend jaar de filmdagen in R'dam!