Marcel in Curacao

Curacao

Marcha di Seú

25 maart 2008 by Marcel Roes

Op tweede Paasdag wordt in Curacao het oogstfeest gevierd via een jaarlijks langer wordende optocht. In 2003 namen 66 groepen deel aan de Marcha di Seu, een jaar later waren het er 78 en dit jaar trokken er 83 groepen door de straten van Curacao. Het startpunt was op de Cubaweg om 10 uur `s morgens, en rond 17 uur arriveerden de deelnemers op het eindpunt in Otrobanda.
Het oogstfeest verwijst naar de 17e tot en met de 19e eeuw, toen Afrikaanse slaven werden uitgebuit op plantages om de landeigenaren (de "Shon" oftewel "de man") te voorzien van voedsel. Na een zware werkdag kwamen de mannen en vrouwen `s nachts tezamen om te zingen en dansen.
De optocht werd rechtstreeks uitgezonden op TeleCuracao 1, en aanverwante reportages werden vertoond op TC2.

Elke groep bestaat uit tien tot 20 personen, gehuld in unieke en gedetailleerde kleding, en begeleid door een praalwagen waaruit muziek klinkt met een fel, militant ritme. De Afrikaanse oorsprong van de festiviteiten klinkt duidelijk door. Kinderen van pakweg acht tot 14 jaar vormen de meerderheid van de deelnemers. Dat is het belangrijkste verschil met de optocht tijdens carnaval: door de aanwezigheid van zoveel kinderen is dit een 'zedig' feest, terwijl carnaval juist oproept tot buitensporigheid.Carine vond dat de muzikanten in de praalwagens eigenlijk onversterkt en zonder moderne instrumenten moesten musiceren. Zo deden de slaven het immers ook.

Zo zorg je er wel voor dat een agent je parkeerbonnen verscheurt.

Rok beplakt met onder meer tamarinde.


Oogsten of zaaien?

Filed under having  

2 reacties:

Mam zei

Wat ziet dat er prachtig uit. Wat is er een werk besteed aan die kleding.
En wat zullen die mensen moe zijn na 5 uur lopen en dansen.
Waren jouw oren niet helemaal plat gebombardeerd door die speakers?

Liefs en groet

Marcel Roes zei

Het volume was draaglijk, ik had na afloop geen suisende oortjes. Bij het carnaval schijnt dat wel anders te zijn.